Fabric 51 (DJ T.)

2010. március 21.

(Fabric, 2010)

DJ T-t (Thomas Koch) kérték fel arra a megtisztelő feladatra, hogy elkészítse a Fabric mixsorozat következő, 51. darabját. Ezzel az elektronikus zene egyik megkerülhetetlen alakja kapott lehetőséget arra, hogy elképzeléseit, véleményét kifejtse a techno és house közeli zenék múltjáról, jelenéről, esetleg jövőjéről. Megkerülhetetlen, hiszen ő a trendformáló Get Physical berlini kiadó alapítója és mai napig vezetője.

A poént előre lelövöm: Ezzel a lemezzel Koch az utóbbi évek egyik legjobb és legizgalmasabb mixlemezét készítette el. Legizgalmasabb, hiszen nagyon sokszínű, kevésbé ismertebb számokból rakta össze és legjobb, mivel mindezt hibátlan technikával, nagyon jó ízléssel tette. A lemez első felén absztrakt, sok helyen egzotikus hangzású techhouse illetve minimál-ritkaságok sorakoznak, elég ha csak a dél-amerikai törzsi táncot imitáló Pata Pata, Aguayo-darabot említem, de a balkáni színezetű Ellelli is ugyanolyan jó példa. Az nagyon hamar érződik, hogy ezek a számok nem feltétlen a tánctérre készültek, sokkal inkább magukba fordulóbb, szikárabb darabok. Ahogy haladunk előre, a dallam-kezdemények egyre inkább konkrétabbá válnak, egyre komplexebb számokkal Koch gyönyörű ívet ad a mixnek, arra vigyázva, hogy összességében konstans maradjon a kellemes, laza tempó. Az építkezés a lemez első kétharmadában tart, ezalatt a minimálból elérünk a már-már táncolható house-ig. A „fejlődés” nem áll meg ezután sem, csak más irányt vesz: a mix hangulata válik egyre borúsabbá, egyre inkább belengi a melankólia.  Ebből a szempontból a lemez tetőpontját az utolsó három darab képzi, köztük az utóbbi évek legszebb house-balladája, az Immune Bodycode tavalyi lemezéről.

Összességében Thomas Koch egy kiforrott, nagyon jó ízléssel, hanyag eleganciával összeállított munkát tett le az asztalra. A lemezre és a borítóra nem jut egyszerűen jobb jelző az eszembe, mint az, hogy iszónyúan cool.

5/5

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: