Kortárs tradíció

2010. március 9.

Joanna Newsom – Have One on Me (Drag City, 2010)

Todd Haynes szerint Bob Dylan így nyilatkozott a folkzenéről: ” A tradicionális zene kedvelői megsejtik a titkot, mivel hagyományos tény, hogy ők tele vannak titokkal, meg ellentmondással. A tradicionális zene valószerűtlenebb annál, hogy meghaljon. ” (Mindez Cate Blanchett tolmácsolásában megtekinthető itt, 5:40-től: http://www.youtube.com/watch#!v=TVQ02q_hluo).

Ha végigtekintünk az amerikai folk történetén, valóban nem találunk jobb szót a jellemzésére, mint azt, hogy valószerűtlen. Már pusztán arról a kérdésről, hogy létezik-e egyáltalán olyan, hogy önálló amerikai folkzene, köteteket lehetne írni. Több etnikum nagyon eltérő zenei hagyományának keveredéséből alakult ki a tradicionális amerikai zene, majd elszakadva a gyökerektől egyre inkább önálló életet kezdett élni. Az 50-es évektől kezdődően új virágkora érkezett el, amikor Joan Baez-nek köszönhetően cool dolog lett folkot hallgatni. Folytatódott Dylan-nel, aki elkövette az akkor szentségtörésnek számító tettet, hogy az akusztikus gitárját villanygitárra cserélte, a régi legendákból modern kori balladákat költött és ezáltal összemosta a folkot a rockkal, a beatmozgalommal, Vietnámmal, a populárissal. A virágkor, ha kevésbé látványosan, de ma is tart, elég ha csak Beck Sea Change albumára, vagy a Fleet Foxes-ra, illetve a Grizzly Bear-re gondolunk. Mindent összevetve: a folkzene ilyen szintű képlékenysége, a mindenféle hatás befogadására való képessége, mindenkori aktualitása a legvalószerűtlenebb.

Az egyszerre kortárs és tradicionális folkzenét mutatja be Joanna Newsom új albuma, a Have One on Me. A szerzőről annyit érdemes tudni, hogy egy kaliforniai kisvárosban, Nevada City-ben nőtt fel, ahol kiskora óta zongorázni és hárfázni tanult. Később zeneszerzést tanult Oaklandben és ez idő tájt rögzítette első dalait (mindezt hálószobájában, kazettás magnóval). Nagyon gyorsan ismertté vált, hiszen már első dalaitól kezdve egy kiforrott stílusú és hangú énekest hallunk. Eddig kiadott mindkét lemeze szinte kivétel nélkül ott szerepelt minden zenei magazin év végi listájának az elején.

Mostani lemezét egy vaskos, nehéz könyvhöz lehetne hasonlítani, amelyet nehezen kezd el az ember, de később képtelen letenni, hosszú időn keresztül teljesen magával ragadja. Vaskos, mivel 3 (!) CD, több mint 2 órányi zene alkotja az albumot. Nehéz, mert teljesen önálló, nehezen feltáruló világa van nemcsak a lemez egészének, hanem külön-külön a daloknak is. És igen: nagyon magával ragadó, miután többszöri, türelmes hallgatás után lassan megismerjük a zenei terepet, amelyet Newsom rajzolt nekünk.

A dalok jól illusztrálják a folkzenét ért fentebb említett tényezők sokszínűségét: blues, country, mandolinos angol balladák, ír táncok, ¾-es polkák, jazz keverednek, sőt itt-ott eldugva felbukkan az elektromos gitár is. A legzseniálisabb az, ahogy Newsom ezeket a hatásokat egy dalon belül is képes nagyon bravúrosan összeolvasztani és ebből olyan meglepő dolgok születnek, mint bluesos hajlításokkal teli ének a barokk komolyzenét idéző hárfa kísérete felett, mindez naiv popdalok szövegével megfejelve.

Azt hiszem, kár lenne az elismerés jelzőit tovább halmozni, illetve egy-egy számot kiemelve elemezni a lemezt, hiszen képtelenség fontossági sorrendet felállítani a dalok között, szinte mindegyik hibátlan. A nagyon is végiggondolt és mégis törékeny, néhol szégyenlős melódiák, a zenekar szépen kimért adagolása, a meglepő ötletek, Newsom tehetsége és muzikalitása miatt ez az a lemez, amelyet egyszer mindenképp hallani kell.

Egyértelműen 5/5

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: